Stap vandaag in de wereld van Skills Based Werken

Skills Based Werken (SBW): De weg naar betere organisatorische en persoonlijke betrokkenheid

In de moderne werkomgeving is het essentieel dat organisaties en individuen zich blijven aanpassen en ontwikkelen. Een veelbelovende opkomende strategie die impact heeft op zowel organisatorische prestaties als persoonlijke betrokkenheid, is Skills Based Werken (SBW).
Maar wat is dat precies, en hoe kan het een positieve impact hebben op zowel organisaties als individuen? Hoe zorgen we voor een flexibele effectieve organisatie waar medewerkers geboeid en gebonden blijven?

Wat is Skills Based Werken?

Skills Based Werken (SBW) is een aanpak waarbij de focus ligt op de specifieke vaardigheden en competenties van medewerkers, in plaats van op de traditionele functieomschrijvingen. In plaats van een medewerker te beoordelen en in te zetten op basis van een functietitel, kijkt SBW naar de daadwerkelijke vaardigheden en kennis die iemand bezit en die nodig zijn voor een rol.
Iedereen vervult een of meer rollen in een organisatie. Iedere rol heeft een aantal taken die uitgevoerd moeten worden. Elke taak heeft een of meer vaardigheden (skills) die nodig zijn om deze taak in de context goed in te vullen. Dit betekent dat medewerkers kunnen worden ingezet op basis van wat zij daadwerkelijk kunnen bijdragen aan het proces, een project of een bepaald bedrijfsdoel. En daarmee waardering krijgen voor wat zij kunnen en in de praktijk doen.

Voordelen van SBW voor Organisaties

  1. Efficiënter Gebruik van Talent
    Match medewerkers op basis van hun vaardigheden en capaciteiten in plaats van hun functie. Zo kan jouw organisatie beter gebruik maken van het beschikbare talent. Zowel voor huidige medewerkers als tijdens een wevingstraject. Dit leidt tot een efficiëntere inzet van middelen, resulteert in hogere productiviteit en betere resultaten.
  2. Verhoogde Wendbaarheid en Flexibiliteit
    Organisaties die SBW omarmen, kunnen sneller reageren op veranderingen in de markt en de interne behoeften. Omdat de focus ligt op vaardigheden in de rollen, kunnen teams snel worden aangepast en samengesteld om specifieke uitdagingen aan te gaan.
  3. Ontwikkeling wordt gestimuleerd
    SBW bevordert een cultuur van continu leren en ontwikkeling, wat op zijn beurt innovatie stimuleert. Door medewerkers in te zetten op projecten die aansluiten bij hun vaardigheden en interesses, ontstaan positieve energie in de dagelijkse werkzaamheden, nieuwe ideeën en creatieve oplossingen.
  4. Betere Beslissingen op Basis van Relevante Data
    Organisaties die SBW implementeren, maken gebruik van geavanceerde data-analyse en tools om inzicht te krijgen in de vaardigheden van hun medewerkers. Via passende rollen op de (primaire)processen helpt een data-gestuurd besluitvormingsproces organisaties om strategischer te plannen. Beter geïnformeerde beslissingen over het personeelsbestand leveren uiteindelijk hogere klanttevredenheid.

Voordelen van SBW voor Medewerkers

  1. Grotere Persoonlijke Betrokkenheid
    Medewerkers voelen zich meer betrokken en gemotiveerd wanneer zij worden ingezet op basis van hun (unieke) vaardigheden en interesses. Dit leidt tot een grotere voldoening in het werk en een hogere mate van persoonlijke betrokkenheid.
  2. Mogelijkheden voor Ontwikkeling en Groei
    SBW moedigt een cultuur van voortdurende ontwikkeling aan. Medewerkers worden gestimuleerd om nieuwe vaardigheden te leren en zichzelf te blijven ontwikkelen, wat leidt tot een hoger niveau van competentie en meer kansen op doorgroeimogelijkheden.
  3. Betere Balans tussen Werk en Privé
    Wanneer medewerkers worden ingezet op basis van hun vaardigheden, in plaats van starre functiebeschrijvingen, kunnen zij werken aan projecten die niet alleen bij hun vaardigheden, maar ook bij hun persoonlijke interesses en waarden passen. Dit bevordert een betere werk-privébalans en vermindert de kans op burn-out.
  4. Verbeterde Loopbaanmobiliteit en persoonlijke groei
    SBW stelt medewerkers in staat om hun carrière in verschillende richtingen te sturen, gebaseerd op hun vaardigheden en interesses. Dit bevordert loopbaanmobiliteit binnen de organisatie en opent nieuwe deuren voor persoonlijke groei.

Van functiehuis naar rollen: een paradigma shift is nodig

De implementatie van Skills Based Werken (SBW) vereist een fundamentele verandering in de manier waarop organisaties hun medewerkers beoordelen en inzetten. In de kern is de transitie naar SBW alleen succesvol wanneer er een paradigmaverschuiving plaatsvindt van het traditioneel denken vanuit een "financieel gedreven functiehuis" naar een op de werkelijkheid passend model dat gericht is op "rol- en taakperformance". Dit betekent dat de focus verschuift van vaste functiebeschrijvingen naar flexibele rollen die zijn gebaseerd op de specifieke vaardigheden en prestaties van medewerkers.

Een succesvolle implementatie van SBW vraagt om een aantal belangrijke elementen. Ten eerste is het cruciaal om een duidelijke en transparante definitie van vaardigheden en skillsets te hanteren. Dit helpt zowel organisaties als medewerkers om precies te begrijpen welke capaciteiten nodig zijn voor bepaalde rollen en taken.
MijnSkillPaspoort maakt gebruik van het transparante Skill Referentie Framewerk van de Open Skills Foundation. Dit geeft u eenduidige definities van skills.

Daarnaast is het essentieel om een valide meting te hebben van het niveau van beheersing van deze vaardigheden, gekoppeld aan een normniveau dat past bij de specifieke rollen. Op deze manier kunnen organisaties beter beoordelen welke medewerkers geschikt zijn voor welke rollen. De gevonden skill gap geeft direct aan waar nog ruimte is voor ontwikkeling.

Wanneer ook de oude 'functie waardering' wordt meegenomen in de transitie, dan richten we daarvoor een 'rollenhuis' in. Een rollehuis is eigenlijk een 'functiehuis 3.0'; belangrijk is dat de waardering voor de rol in relatie tot de salarisschalen expliciet wordt gemaakt.

Een verandering met grote positieve impact

De impact van deze nieuwe benadering is aanzienlijk. Organisaties die SBW effectief implementeren, zullen merken dat medewerkers meer betrokken en gemotiveerd zijn.
Dit boeien en binden van medewerkers leidt tot een hogere mate van tevredenheid en loyaliteit, wat op zijn beurt bijdraagt aan betere prestaties binnen teams.
Bovendien stelt SBW organisaties in staat om flexibeler te anticiperen en te reageren op veranderende omstandigheden, zoals fluctuaties in de markt of wijzigingen in de bedrijfsstrategie. Door medewerkers in te zetten op basis van hun vaardigheden, kunnen organisaties sneller en effectiever inspelen op nieuwe uitdagingen en kansen, wat hun concurrentiepositie versterkt.

Kortom, de overgang naar Skills Based Werken biedt niet alleen voordelen op het gebied van efficiëntie en prestaties, maar zorgt ook voor een dynamische en wendbare organisatiecultuur die beter voorbereid is op de eisen van de moderne werkwereld.
Voor organisaties betekent de overgang naar een SBW-aanpak dat er een cultuur van continu leren en flexibiliteit kan worden bevorderd. Handig is gebruik te maken van technologieën die inzicht geven in de vaardigheden van medewerkers. Zowel het vereiste niveau van de rollen als het actuele beheersingsniveau van iedere medewerker.

Ook moeten HR-professionals nauw samenwerken met managementteams om een omgeving te creëren waarin vaardigheden centraal staan. Dit kan betekenen dat traditionele beoordelingssystemen moeten worden herzien en dat er nieuwe manieren moeten worden ontwikkeld om de prestaties en de bijdragen van medewerkers te meten. Vanzelfsprekend is voor een groot aantal rollen specifieke kennis nodig om de taak goed uit te voeren. Kennis van de context van de rol (erkenningen) en kennis om de vaardigheid goed toe te passen (methode).

Conclusie

Skills Based Werken biedt aanzienlijke voordelen voor zowel organisatie, teams als individuen. Voor organisaties kan het leiden tot een efficiëntere inzet van talent, verhoogde wendbaarheid, gestimuleerde innovatie, en betere besluitvorming. Voor medewerkers biedt het grotere persoonlijke betrokkenheid, meer mogelijkheden voor ontwikkeling en groei, een betere balans tussen werk en privé, en verbeterde loopbaanmobiliteit.
HR-officers, teams en individuen kunnen aanzienlijk profiteren van de overgang naar een skills-based aanpak. Het is een kans om de toekomst van werk te herdefiniëren en een meer dynamische, inclusieve en betrokken werkomgeving te creëren. Door te investeren in de vaardigheden van hun medewerkers, investeren organisaties in hun eigen succes.

Wacht niet tot morgen of totdat het te laat is. Het kan vandaag al. Stap vandaag in de wereld van Skills Bases Werken.